„Ti-am pus sufletul in palme. Nu il strivi in pumni!” (Altesse- Alint de Suflet) 40

Sufletul femeii… firav, sensibil, vulnerabil… desi trupul nu indica, uneori, asta. Nu contest insusirile acestea atribuite si celui de barbat. Insa, sufletul unei femei imbinat cu trupul ei duc la obtinerea unui aluat ce fascineaza, sustine, atrage si face ca barbatul sa o iubeasca. Ei s-au nascut unul pentru altul, fiecare cu virtutile lui, punandu-si amprenta unul asupra celuilalt.

Sufletul femeiipoate fi ranit foarte usor, iar barbatul isi da seama uneori prea tarziu ori, mai rau, poate deloc. O vorba spusa rastit, un cuvant anapoda, manifestarea unor actiuni comportamentale mai dure, dat fiind ca el „este capul, iar femeia gatul” ori ca „femeia este supusa barbatului”, mesaje prost intelese si aplicate… O palma, initial in joaca, apoi din ce in ce mai dura, cuvinte ce dor, ranesc inutil, maltratare, violenta psihica, verbala, fizica. Toate fac parte din viata unora dintre noi. A acelor femei ce traiesc in relatiile lor, in viata lor, traume nemasurate provocate de violenta masculina, de dorinta barbatilor de a domina, dar si de lasitatea din caracterul lor.

Femeie, tu, suflet gingas, dornic de mangaiere, romantism si dragoste, nimic pe aceasta lume nu justifica acceptarea violentei manifestate asupra ta de tata, frate, sot, partener. Nici chiar groaza pe care o resimti atunci cand il vezi pe cel ce te traumatizeaza, nici gelozia pe care o invoca din „iubire”. Iubirea este altceva, este acel sentiment care nu poate produce leziuni psihice si fizice, caci atunci nu ar mai fi iubire, ar fi ura, dusmanie, lipsa de respect, control exagerat, agresivitate… Ar fi lasitate din partea omului si doare si mai tare atunci cand este vorba despre barbatul pe care odinioara l-ai iubit, poate il mai iubesti, cu care ai crezut ca poti intemeia o familie, ca iti poti face un viitor frumos, ca te poti dezvolta… Violenta domestica ti-a acaparat, insa, viata, ti-a furat viitorul, visurile, te-a defeminizat, te-a redus doar la sclavie, groaza permanenta. In vreme ce el isi hraneste orgoliul cu bataile, cuvintele dure, redus la instinctele animalice cele mai de jos.

Femeie, tu, suflet gingas, nu pentru asta te-a creat Dumnezeu ori poate te-ai infiripat din praf stelar ori evoluat de milenii… Esti facuta sa infaptuiesti miracole, cel mai important: acela al vietii pe care o aduci pe lume. Sa cresti copii, sa ii inveti despre iubire, pace, armonie, sa le fii calauza si sa le dai sfaturi bune. Sa iti rasfeti barbatul si sa fii rasfatata de el, nu cu palme, pumni si vorbe grele, ci cu protectie, dragoste, calm, la bine si la rau impreuna. Nu este niciodata prea tarziu sa faci ceva pentru tine, sa te desprinzi din groaza si violenta, sa traiesti in respect si sa inveti sa te redescoperi. Sa intelegi ca niciodata iubirea nu are nimic de-a face cu gelozia, cu posesivitatea, cu violenta, cu controlul… ci cu atasamentul, respectul, bunul-simt, protectia.

Barbatule, daca vrei sa dovedesti curaj, masoara-te cu cineva de seama ta. Numai atunci poti fi un curajos. Pana atunci invata sa pretuiesti, sa iubesti, sa mangai si sa respecti femeia. Ai fost creat de una, ai creat, poate, alta, si vei muri langa ultima. Daca esti acolo unde esti acum, este pentru ca, prin existenta ta efemera, barbatule, a trecut FEMEIA!

Articol dedicat victimelor violentei domestice.

Cu deosebit respect pentru barbatii ce nu au manifestat vreodata violenta de orice fel asupra femeilor, dar mai ales pentru sotul meu, care nu m-a injurat, batut sau traumatizat in vreun fel niciodata.

Reclame