„Femeile sunt facute pentru a fi iubite, nu intelese.” (Oscar Wilde)

Copyright (c) 123RF Stock Photos

Mai grasa sau mai slaba, mai inalta sau mai scunda, mai timida sau mai pasionala, cu ochi verzi sau ochi caprui, cu par lung sau cu par scurt, mai feminina sau, dimpotriva, mai baietoasa… ramane totusi o femeie. Ramane o eterna necunoscuta. Si, totusi, asa sa fie oare? Avem mereu pretentia ca stim ce isi doresc ceilalti. Insa, pana nu te cunosti pe tine, nu iti poti cunoaste jumatatea si nici avea pretentia ca ai putea sa o intelegi. Jumatatea este oglindirea noastra… este ceea ce ne lipseste noua si am gasit in celalalt. Tocmai pentru a forma un intreg, un tot. Cu toate acestea, noi, ca femei, ne simtim mereu lipsite de atentia pe care ne-o dorim, de atasamentul si spiritul de sacrificiu al celuilalt, de permanenta atribuire a unui loc primordial in viata lui.

Uitam un aspect, pe care, candva, un cunoscut medic psihoterapeut mi l-a impartasit: „Modalitatile de comunicare dintre un barbat si o femeie difera. Unul comunica mai mult prin limbajul verbal, celalalt prin cel non-verbal. Totul este sa gasesti calea de mijloc!” Barbatii ne fascineaza, probabil, la fel de mult precum ii fascinam noi pe ei. Diferenta consta in aprofundare: noi ne dorim extrem de tare, atat cat ii putem avea aproape, sa ii cunoastem in profunzimea sufletului si a sentimentelor, in schimb ei obosesc deseori punandu-si eterna intrebare: „Ce vor femeile?” As putea sa dau un raspuns onest si sa le spun sa citeasca mai multe carti cu si despre femei, sa stea cu ele mai mult de vorba, sa incerce sa treaca dincolo de duritatea lor masculina si sa lase frau liber sentimentelor si empatiei. Sa-si sondeze sufletul, interiorul… acolo gasesc toate raspunsurile. Poate… vorba lui Oscar Wilde, femeile au nevoie doar de iubire.

Iti par necunoscuta pentru ca…

… acolo, in camarutele sufletului meu, am taine pe care nu le pot impartasi nimanui, pe care, uneori, mi-e teama sa le accesez.

… fiecare vorbim aceeasi limba, dar dialecte diferite. Insa limbajul iubirii nu ar trebui sa aiba nevoie de cuvinte prea multe.

… avem aspiratii diferite, desi suntem in aceeasi relatie.

… nu imi intelegi nevoia de comunicare, de atentie, de protectie.

Iti par cunoscuta pentru ca…

… e ca si cum ma stii dintotdeauna.

… anticipezi multe dintre faptele si vorbele mele.

… sunt omul de alaturi.

… sunt a ta si atat.

Ce vor femeile?

… sa fie alintate, pretuite, dorite.

… sa fie iubite asa cum isi doresc ele.

… sa nu fie dispretuite, ignorate, mintite.

… sa aiba un loc special in viata barbatului, dincolo de jobul lui, masina lui, amicii lui.

… sa aiba planuri de viitor comune cu cel de alaturi, de la aspiratii la placerile vietii.

… sa imparta totul cu cel de alaturi, nu sa pastreze doar pentru ele.

… sa traiasca o viata in comun, nu un parteneriat domestic.

… sa mai primeze si sentimentele, nu doar ratiunea, logica, deductia, interesul.

Dar cel mai important este ca isi doresc sa fie iubite sincer. Fara minciuni, ocolisuri, egoisme, ignorari si alte complicatii. Sincer. Poti fi o clipa sincer cu femeia de langa tine? Atunci, pastreaz-o. Sau… las-o!

„Toate rationamentele barbatilor nu costa nici macar un sentiment al femeilor.” (Voltaire)

Resurse utile: „Secretul magnetului inimii” (Ruediger Schache)

Reclame