decalogul iubirii (povețe pentru fiii mei)

      Dragii mei fii, iată că mai adunați fiecare câte un an la povestea vieții. Timpul își are importanța lui. Dar nu raportat la secundele trecute, prezente și viitoare, ci la ceea ce leagă ele. La ceea ce transformă în suflete. La ceea ce rămâne după noi. Astăzi m-am hotărât ca, în loc de urările uzuale, să vă scriu un decalog. Acela al iubirii. Așadar, fiule, reține…

Povața I: Ocrotește-ți întotdeauna sufletul și integritatea iubirii. Dezvoltă și consolidează relațiile de dragoste cu cei din jurul tău, cu oamenii importanți din viața ta. Apără interesele tale și ale familiei. Cinstește-ți părinții și frații și nu uita niciodată că sunt primii oameni din viața ta care te iubesc necondiționat.

Povața II: Relația de dragoste implică sinceritate față de tine și cel de alături- omul pe care îl alegi pentru un drum în doi. Oferă-i suport, înțelegere, încredere, căldură, libertate pentru a se dezvolta separat, dar și împreună cu tine.

Povața III: Nu ține niciodată lângă tine o persoană care nu te mai iubește, fie ea și persoana pe care tu încă o mai iubești. A-i acorda libertatea definitivă este suprema dovadă a iubirii tale, dar și a prieteniei și recunoștinței față de ce înseamnă aceasta pentru tine.

Povața IV: În iubire nu au loc emoții și sentimente negative, cum ar fi posesivitatea, gelozia, suspiciunile nefondate, lipsa de empatie care creează dezechilibru între „a da” și „a primi”. Dacă simți că acestea încep să se dezvolte, caută cauzele. Nu învinovăți partenera până nu înțelegi unde ai greșit tu. Într-un cuplu sunt trei: tu, ea și relația dintre voi. Ai grijă întotdeauna de partea ta de relație.

Povața V: Tratează-l pe celălalt așa cum ai vrea să fii tu tratat. În orice acțiune există o reacțiune. Este un principiu al Universului. Iubește și vei fi iubit! Chiar dacă cineva îți face rău, nu îi răspunde cu aceeași monedă, ci fă-i un bine. Așteaptă să se îndeplinească legea compensației.

Povața VI: Nu lăsa pe nimeni să te abată din drumul tău! Dacă tu ai visurile, planurile, scopurile, idealurile tale, luptă pentru îndeplinirea lor. Treaba ta este cu tine în viața ta. Nu o închina nici unui alt om, nici nu o transforma doar într-un scop material. Bucură-te de călătoria aceasta acumulând cât mai multe lecții, întâlnind cât mai mulți oameni, bucurându-ți cât mai mult sufletul.

Povața VII: Nu poposi niciodată mai mult decât simți că e nevoie într-un loc sau relație. Vei rata frumusețile altui loc și riști să devii nedorit dacă relația este monotonă, iar prezența ta nu îl mai bucură pe cel de alături. Decât străin în propria casă, mai bine călător pe drumul vieții. Doi oameni nu pot sta alături trup și suflet decât legați prin iubire. Doar atunci sunt sinceri cu ei înșiși și unul față de celălalt.

Povața VIII: Exprimă-ți emoțiile. Învață să trăiești cu ele, fiindcă ești trup animat de sentimente. Inima și rațiunea nu trebuie să se afle într-o relație antagonică. Ele trebuie să muncească împreună într-un singur scop comun: viața ta. Și pot face acest lucru prin iubire. Exprim-o, simte-o, bucură-te de ea! Și bărbații plâng! Important este să fie cineva lângă ei să le șteargă lacrimile.

Povața IX: În orice pierdere este un câștig și în orice câștig este o pierdere. După cum la fel… orice început are un sfârșit și orice sfârșit are un început. Emoțiile, lecțiile acumulate, transformarea sufletului tău, acelea sunt cele importante. Mulțumește Universului pentru pierdere și sfârșit și mergi mai departe către un nou început și câștig.

Povața X: Vârsta fizică nu are prea mare importanță decât în măsura în care îți limitează mobilitatea. Dar dacă îți vei păstra spiritul veșnic tânăr, iar mintea ageră, tu, fiule, ai să faci din viața ta un frumos cumul de lecții pe care îl vei duce spre nemurirea sufletului tău.

     Vă urez, dragii mei fii, să faceți în viața voastră alegeri înțelepte, să cumulați cât mai multe lecții și să iubiți mereu. Nu uitați că sensul vieții și valoarea voastră ca oameni nu este conferită de averile materiale. Ci de importanța, locul și amintirile pe care le lăsați în inimile celor cu care vă intersectați pe drumul vieții. Lăsând trecutul la locul lui, viitorul se va derula creat de clipa prezentului. Carpe diem!

Fiilor mei, la împlinirea frumoaselor vârste de 21 și 17 ani

Vă iubesc! Mama

Reclame